• e-Devlet
  • İçişleri Bakanlığı
  • Hatay

Valilikler

T.C. KUMLU KAYMAKAMLIĞI
T.C. KUMLU KAYMAKAMLIĞI
T.C. KUMLU KAYMAKAMLIĞI
  • KAYMAKAMLIK
    Kaymakam Kaymakamlık Birimleri İlçe Protokol Listesi Tarihçe Mevzuat Kurumsal Kimlik
  • KUMLU
  • MAHALLİ İDARELER
    Kumlu Muhtarları
  • HİZMETLERİMİZ
    Hizmet Birimleri Kamu Hizmet Standartları Kolluk Gözetim Komisyonu İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP)
  • GÜNDEM
    Haberler Resmi ilan Portalı Duyurular
  • İLETİŞİM
°C
28
Ocak2023
Parçalı Bulutlu
23
°C
5 Günlük Hava Tahmini
temizle
  • KAYMAKAMLIK
    • Kaymakam
    • Kaymakamlık Birimleri
      • İlçe Yazı İşleri Müdürlüğü
    • İlçe Protokol Listesi
    • Tarihçe
    • Mevzuat
    • Kurumsal Kimlik
  • KUMLU
  • MAHALLİ İDARELER
    • Kumlu Muhtarları
  • HİZMETLERİMİZ
    • Hizmet Birimleri
      • İlçe Jandarma Komutanlığı
      • İlçe Emniyet Müdürlüğü
      • İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü
      • İlçe Müftülüğü
      • Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürlüğü
      • İlçe Mal Müdürlüğü
      • İlçe Sağlık Müdürlüğü
      • İlçe Tapu Müdürlüğü
      • İlçe Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü
      • İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü
    • Kamu Hizmet Standartları
    • Kolluk Gözetim Komisyonu
    • İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP)
  • GÜNDEM
    • Haberler
    • Resmi ilan Portalı
    • Duyurular
  • İLETİŞİM

Tandır Ocakları

TANDIR OCAKLARININ YAPIMI:

Tandır: Tandır Tennur sözcüğünden türemektedir. Tennur sözlükte kapalı 
bir ocak, bir fırın olarak kullanılır. Dilimizde Tennur, tandır olarak 
kullanılır.
Tandır yapımı zor ve zahmetli, sanat gerektirmeyen fakat bilgi ve 
beceri gerektiren bir iştir. Önce özel yerlerden tandır için killi 
özel toprak getirilir, güzelce elenir, içerisine saman ve keçi kılı veya
pamuk katılarak çamur yapılır. Bir gün bekletilip sonraki gün tekrar 
yoğrulur. Çamur 7-8 cm kalınlığında çapı dolanacak kalınlıkla silindir
şekline getirilip örülür. Fakat burada hassas olan nokta, tandırın 
hepsi bir anda örülmez. Zaman zaman kurumaya bırakılır. Yamukluk ve 
çökmeyi engellemek için Peyder pey ve kurutulmaya bırakılarak örülür. 
Kışın tandırı yapmak veya örmek daha zordur. Son olarak tandırın ağız 
kısmı yapılır ve kurumaya bırakılır. Tandır çamurunun iyi yoğrulmuş 
olması gerekmektedir. Aksi taktirde çabuk bozulur ve istenilen randıman 
alınmaz.
Taş fırınların döşeme altına da cam ve tuz konurmuş.
Bu çamur harcın içine Isıyı tutması için cam parçaları kırarlardı. .Bu Tandırın kullanım ömrü 5 ile 10 yıl arasında değişir. Bir 
tandır yapımı ortalama bir hafta sürer.

Önce tandırın kuyusu en az 1 metre derinlikte kazılır. Etrafı çamurla 
kaplanacağı için çamur çok temiz, hatta killi gibi birbirini iyi tutan 
bir toprakla hazırlanır; hatta bir kaç gün de bekletilir. Suyunu çeken 
çamur, rulolar haline getirilip, aşağıdan yukarıya yapıştırarak kuyuya 
kaplanır. 
Bu arada mutlaka hava deliği bırakılır.


Tandırı kurarken önce gömülecek yer seçilir. Buraya toprak 
seviyesinde gömülür. Yere kazılarak yapılan tandırların derinliği 
130-150 cm olur. Çapları ise 50-65 cm civarındadır. Tandır ekmeği adını 
yapıldığı yerden alır. Ekmeğin en büyük özelliği uzun süre bozulmadan 
kalabilmesidir. Tandırın altında 20x20 ebadında küçük bir delik 
bulunur. Bu yanan ateşin hava alıp iyi yanmasını sağlar.


Tandır bacası kurulan tandırın en dip kısmına 90 derece açı yapmalıdır, genel prensiplerin size faydalı olacağı inancındayım.
1.Eğer küp toprağa gömülecek ise topraktan gelecek sızıntı suya önlem 
almanız gerekmektedir. Bu sızıntı su, hem insan sağlığına zararlı 
olabilir hem de sizin tandır içerisinde oluşturacağınız ısınızın önemli 
miktarını buharlaşmak için kullanarak tandırı soğutacaktır. Önlem olarak
başka bir yalıtım sağlayamazsanız küpün dışını bentonit veya şamot ile 
sıvayabilirsiniz.(Bentonit ve şamot doğal kildir)

2.Küllük kısmının dökme demir olması uygundur. Barbekü veya şömine yapan
firmalardan temin edebilirsiniz. Pahalı değildir ancak boyutları 
standarttır. Planlamanızı yapmadan önce malzeme keşfinizi yapmanızı 
tavsiye ederim.

3.Havalandırma ve baca için piyasada ateş tuğlası v.b denilen refrakter 
malzemeleri kullanmanızı tavsiye ederim. Ucuz, uzun ömürlü, doğal ve kolay 
bulunur malzemelerdir. İMES vb. sanayi sitelerinde ateş tuğlası satan 
yer diye aradığınızda rahatlıkla bulabilirsiniz.

4.Eğer ateş söndükten sonra tandırım çabuk soğumasın diyorsanız küpün 
dışını ısı depolayabilen malzemeler ile izole etmeniz 
gerekmektedir.(Ekmek fırınlarının tabanının cam ve tuz ile doldurulması 
gibi.) Ucuz izolasyon için kum+perlit karışımı tavsiye ederim.

https://www.tccb.gov.tr/
https://www.icisleri.gov.tr/
https://www.turkiye.gov.tr/
https://www.cimer.gov.tr/
 
  • Kamu Denetçiliği Kurumu
  • Resmi Gazete
  • Mevzuat Bilgi Sistemi
Fevzi Çakmak Mah. Yavuz Cad. Kaymakamlık Hizmet Binası Kat:2 Kumlu/Hatay
Telefon: 0326 461 23 87 - 0326 461 25 57 Faks: 0326 461 24 64